Auteur: Machteld Touwen

Voor iemand die de Nederlandse taal niet helemaal eigen is zijn spreekwoorden en gezegdes vaak een raadsel en worden letterlijk verstaan.

Op de koffie komen
Ik kom bij jou koffie drinken of jij bij mij.

In de Nederlandse betekenis wil dat zeggen: ik kom zonder een afspraak met je te maken. Maar het kan ook betekenen ‘dat je jezelf nog wel eens ontzettend kan tegenkomen’. Je kunt wel eens bedrogen uitkomen of achter het net vissen. En we kúnnen onszelf ontzettend tegenkomen wanneer we ons opsluiten in ons eigen wereldje, binnen onze eigen welbekende bubbel.


Dat is andere koek
Dat is heel iets anders/veel beter dan het oorspronkelijke plan.

De Nederlandse samenleving wordt steeds pluriformer. Op veel scholen zijn meerdere nationaliteiten aanwezig; in winkels tref je mensen vanuit verschillende culturen aan; op de markt, bij de bus of in de trein. Wat een gemiste kans wanneer je niet geïnteresseerd bent in die ander. Bij elkaar op de koffie gaan of komen is daarom andere koek.

De Franciscaanse Gideonsbende roept op…
om elkaar te begroeten en om bij elkaar op de koffie te gaan. Voor ieder mens die je ontmoet, tegenkomt op straat, in je buurt, in de bus, trein of waar dan ook, geldt: contact met elkaar begint met een begroeting. Na een begroeting kan er een gesprek ontstaan.

Tips

  • Begroet de mensen die je tegenkomt.
  • Nodig elkaar uit om op de koffie of thee te komen.
  • Kijk of je ergens kunt aansluiten bij een iftarmaaltijd in je omgeving. Een lijst met aansluitmogelijkheden vind je hier.
  • Sluit aan bij een wandeling van de Groene Moslims iedere eerste zaterdag van de maand, bijvoorbeeld op 1 juni of 6 juli (meld je voor de precieze informatie aan voor hun nieuwsbrief).
  • Heb je nieuwe buren of buurtgenoten die je nog niet goed kent? Nodig ze uit en geef ze een vrede en alle goeds- beker.
  • Verspreid de wereldvrede: geef een beker met Wereldvredekoekjes cadeau.