Auteur: Machteld Touwen
Speciaal voor ‘op de koffie komen… is andere koek’ is de Franciscaanse Gideonsbende op zoek gegaan naar koekjes die zo goed smaken dat ze tot vredelievendheid leiden: Wereldvredekoekjes. Maar wanneer mag je koekjes zo noemen? Als het recept de hele wereld over is gegaan? Als de koekjes veganistisch, halal en koosjer zijn? Als de koekjes genoeg suiker hebben om de wereld zoet te houden? Voor deze Wereldvredekoekjes geldt dat allemaal. Dat klinkt heel zoet, maar met een beetje extra zout in het beslag valt dat best mee. En laat dat nou het geheim zijn van Wereldvredekoekjes.
Ingrediënten (voor 2 bakplaten)
150 gram margarine
120 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
175 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram cacoa
1/4 theelepel zout
150 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
Tips
Ben je geen zoetekauw? Doe dan, in plaats van de aangegeven hoeveelheden, 80 gram lichtbruine basterdsuiker en 20 gram kristalsuiker door het beslag.
De rollen kan je ook goed in de vriezer bewaren voor wanneer iemand onverwachts op de koffie komt.
Bereiding (bereidingstijd: 2,5 uur; baktijd: 12 minuten)
Roer de margarine schuimig in de machine. Voeg de suikers en het vanille-extract toe en roer weer. Meng zelfrijzend bakmeel, cacao en zout en voeg het toe.
Vorm de mengsels tot een deeg.
Voeg de stukjes chocolade toe.
Vorm 2 rollen van het deeg (ong. 4 cm in doorsnee).
Laat de rollen in folie minimaal 2 uur rusten in de koelkast.
Snijd plakjes van 1 cm van de rollen af. Leg de plakjes op bakpapier op een bakplaat.
Bak 12 minuten op 175 graden Celsius.
Laat de koekjes rustig afkoelen en opharden.