Auteur: Kok Klever
Rond het jaar 1000 werd in Assisi een kerk gebouwd die aan Sint Nicolaas werd toegewijd. Deze kerk bevond zich op de plaats waar zich nu het informatiebureau voor toerisme bevindt. Overblijfselen van de kerk zijn nog te bezichtigen in het museum onder het huidige Piazza Commune. In deze kerk ontving Franciscus een deel van zijn godsdienstige opvoeding.
Assisi kende ook een Sinterklaasfeest. Op 6 december werd er een “bisschop” van de kinderen gekozen. Een aantal van zijn kameraden fungeerde als “acoliet”. De kinder-bisschop deed de “mis” en zong hymnen en antifonen. De jonge bisschop “heerste” tot het feest van Onnozele Kinderen (28 december). Op die dag begaf hij zich, vergezeld van “kanunniken” en voorafgegaan door een processie van jongens met kaarsen en fakkels naar de echte bisschop. Daar werd de antifoon “Laat de kinderen tot mij komen” gezongen. De “bisschop” van de kinderen ondervraagt de echte bisschop, waarbij ernstige en komische vragen elkaar afwisselen. Na deze ondervraging gaat de wijn rond. De plechtigheid wordt besloten met een “zegen” en de processie gaat de kerk in. Daar ontdoet de jongen zich van zijn gewaden.
Het ritueel is gericht op nederigheid: de ouderen, wijzen en machtigen moeten zich ook maar eens onderwerpen. Meestal werd het gewoon dikke pret, waarbij soms alle remmen werden losgelaten.
Sint Nicolaas in Nederland?
In de duurste periode van het jaar (Sinterklaas en kerst) willen we aandacht vragen voor kinderen en verborgen armoede. Ter informatie: in 2010 leefden in Nederland 327.000 kinderen jonger dan 18 jaar in een gezin met een inkomen beneden de armoedegrens. Dat zijn gemiddeld drie kinderen per schoolklas! De meeste arme gezinnen zijn eenoudergezinnen, allochtone gezinnen of gezinnen die al van generatie op generatie arm zijn. Maar ook werkende ouders kunnen een laag of wisselend besteedbaar inkomen hebben. Een vrij nieuwe groep armen betreft de gezinnen waarin sprake is van schuldenproblematiek.
Op 17 november houden we een inzameling van nieuw speelgoed, dat via voedselbanken zijn weg naar de goedheiligman zal vinden.
Ga thuis verder na 17 november!
Kijk op sinterklaasbank.nl en lees dat de Sinterklaasbank vindt dat niemand buiten de boot mag vallen. Zij willen iedereen laten meedelen in de vreugde van pakjesavond. Dus óók kinderen van gezinnen zelf geen cadeaus kunnen betalen.
Daarom zamelen zij geld in om te kunnen zorgen dat Sinterklaas echt voor ieder kind een cadeautje heeft.
Op rodekruis.nl leest u over een initiatief voor een sinterklaasfeest voor kinderen die “buiten de boot vallen”.
En ook nà 5 december wordt uw hulp erg op prijs gesteld: Stichting Jarige Job helpt kinderen die geen verjaardagsfeest kunnen vieren. Dat gaat om 60.000 kinderen in Nederland! De stichting geeft een verjaardagsbox waar het volgende in zit:
- Kado (meerdere kado”s: vanuit de gedachte dat broertje/zusje ook een kado aan de jarige kan geven)
- Lekkers voor thuis (worstjes, drinken, snoepzak)
- 30 traktaties voor in de klas
- Traktatie voor de meester of juf
- Versieringen voor thuis (slingers, ballonnen, bekertjes, bordjes, servetten enz.) taart van te maken)
- Slagroom, glazuur, kaarsjes voor op de cake
- Cake (taart is niet houdbaar vandaar cake met alle ingrediënten om er zelf een mooie taart van te maken)
- Slagroom, glazuur, kaarsjes voor op de cake
- Doe mee en ondersteun een normaal sociaal emotioneel leven van tienduizenden kinderen in Nederland! En vraag anderen om u heen om ook mee te doen!