impression image impression image

Afgelopen weekend was een weekend vol feesten. Vrijdag 4 oktober vierden we de geboorte ten hemel van Franciscus. En zondag was het de viering van Oogstdankdag. Twee feestelijke eucharistievieringen en aansluitend een eenvoudige, maar niet minder feestelijke, ontmoeting.

 

Als zusters van de Feminae Pacis vierden wij het Franciscusfeest bij onze broeders en zusters in stadsklooster San Damiano in Den Bosch. De kerk was prachtig versierd en het was een mooie viering. Aansluitend in de pas heropende Franciscuszaal een fijne ontmoeting onder het genot van een kopje koffie en een amandelkoekje. Meer is er niet nodig om een feestje te vieren! Onze broeder Franciscus was voor zijn bekering een echt feestnummer, maar dan waren het vooral geldverslindende braspartijen. Ik vermoed dat hij dat eenvoudige feestvieren van de franciscaanse familie afgelopen vrijdag wel kon waarderen.

Zondag waren wij in de Sacramentskerk in Delft waar Oogstdankdag werd gevierd. Een mooie eucharistieviering, een prachtige met fruit, groenten en bloemen versierde kerk en een fijne ontmoeting na de viering met weer een kopje koffie en een eenvoudige traktatie. De kinderen hadden bij de kindernevendienst fruitspiesjes gemaakt en deze werden bij de koffie aangeboden. Zo mochten we allemaal delen in de dank om de oogst. En de andere vruchten van de aarde gingen naar de voedselbank om zo bij de mensen terecht te komen die van een minimum moeten rondkomen. Dat laatste maakt voor mij de feestvreugde compleet.

De franciscaanse armoede vraagt niet primair om somberheid en boetedoening, maar vraagt om eerlijk delen en oog hebben voor de mensen die minder hebben. De armoede is altijd gericht op een hoger doel: de navolging van Christus in zijn keuze voor de arme en kleine mensen. Zo leven, eenvoudig leven, sluit feesten zeker niet uit. En wat het franciscaanse vieren mij in ieder geval leert is dat het bij het feesten om de ontmoeting gaat en niet om de hoeveelheid drank of eten. De ontmoeting van hart tot hart en daarin de mens die het minder heeft niet vergeten!

Vrede en alle goeds!

 

Zr. Marianne schrijft ook teksten op haar eigen blog: www.zustermarianne.nl.

De armoede is altijd gericht op een hoger doel.