impression image impression image

“Het water doet het riet wel buigen, maar het stroomt er langs zonder het te breken. Wanneer de vloed wijkt, richt het riet zich weer op en groeit door en wordt sterker en is vol geluk en vreugde.”

Konrad van Marburg, Elisabeths biechtvader en geestelijke, voegde aan haar streng en boetvaardig leven nog meer ontmoedigingen toe. Hij bemoeide zich met haar persoonlijke aangelegenheden en behandelde haar vaak als een onmondig kind. Hij schreef voor hoeveel ze aan de armen mocht schenken. Als Elisabeth de zieken ging verzorgen stuurde hij haar kamermeisjes mee. Zij bleven bij haar ook in de meest moeilijke tijden. Hij tuchtigde en sloeg Elisabeth.

impression image impression image

Verwerking

Ik ben niet verplicht de klappen die ik ontvang eenvoudig te accepteren.
Ik wil wanneer ik ontmoedigd word in mijn bodem wortelen, mezelf oprichten en gaan.
Ik ga na wat mij het meeste kwetst, waar het zit en hoe ik reageer.
Ik vraag me af of iemand met zijn woorden en zijn houding mij werkelijk onrecht aandoet of aan wezenlijke zwakheden komt.
Ik vraag me af hoe ik met mijn fouten omga en of ik om weet te gaan met terechte kritiek.
Ik vraag me af of mijn afweer en trots een creatieve kracht is die mij tevreden houdt of dat het een innerlijke oorlog veroorzaakt. 

Ik sta stevig op beide voeten. Ik buig mijn lichaam enkele malen en ik richt me langzaam op.
Ik oefen in oprecht staan en gaan.
Ik beweeg van mij af met mijn armen en mijn handen, weg met alles wat niet behoort tot mij en mij niet goed doet.
Ik beweeg mijn handen en armen naar mijn hart voor alles wat bij me hoort en wat mij goed doet- ook alles wat pijnlijk is en wat donker is.
Als laatste strek ik mijn handen naar de hemel en vertrouw alles wat vanuit mijn hart komt met alle zon- en schaduwzijden toe aan God, zodat het kan helen.

Gebed

Wat een zegen om zacht en teder te worden,
dat ik niet breek, wanneer er druk op mij wordt uitgeoefend.
Ik wil niet in de pijn vluchten en me in het gewond zijn vastbijten.
Ik wil mijn wortels ontdekken en uitproberen hoe buigzaam ik ben.
Ik wil mijn hart openen en mijn ziel vormen met kansen en doelen
die altijd groter zijn en verder reiken dan waar ik nu sta.
Het geweld wil ik weerstaan, de stemmen in mezelf die om haat roepen,
het oordelen en veroordelen.
Ik wil me oprichten en me juist opstellen voor de gerechtigheid
voor die mensen die geen stem hebben.
Ik wil me verheffen uit een laffe en bedrukte houding.
Ik wil staan voor de liefde.

impression image impression image

Route: Homberg - Frielendorf

We begeven ons in de geboortestreek  van Roodkapje.  Zo’n rood kapje werd gedragen door de jonge vrouwen in die streek. Mogelijk gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm die daar niet ver vandaan in Kassel woonden.

We komen langs de dorpjes Allmuthshausen, Leuderode en Lenderscheid en nemen een duik in de Silbersee, een natuurmeer. In Allmuthshausen ontdekte men een grot onder de kerk met een waterbassin, dat vermoedelijk na de Reformatie was dichtgestort om bedevaarten tegen te gaan. In Leuderode (al genoemd in 1254) werd in de kerk het altaartafel afgebroken en de kerk verlengd. Er is een altaar voor pelgrims. In Frielendorf werd een joods kerkhof verplaatst vanwege de  bruinkoolwinning. Dit is zeer opmerkelijk omdat joodse begraafplaatsen nooit ontruimd mogen worden. Frielendorf was een bekende handelsplaats waar vele markten werden gehouden.