impression image impression image

“Zo moest zij alles loslaten, haar man, haar kinderen, haar hele hebben en houden.”

Het bericht over de dood van haar man (hij stierf op 11 september 1227) viel Elisabeth zwaar. Haar familie op de Wartburg had geen medelijden met haar en haar kinderen. Haar zwager Heinrich Raspe nam het regentschap van haar jonge zoon Hermann over. Haar kinderen werden haar ontnomen om op te voeden aan het hof. Alleen de jongste, Gertrude, geboren na Lodewijks dood, bleef bij haar. Ze bracht haar naar het klooster in Altenberg. Zo liet zij alles los: haar kinderen en haar aanspraak op het bezit.

impression image impression image

Verwerking

Zijn er dingen waarvan je denkt dat jij alleen dit goed kunt vervullen? Gelaten onderging Elisabeth het leven als een geoefende wandelaar, als een pelgrim die weet dat de weg belangrijker is dan de bepakking en last die je draagt. Loslaten wil ik wat mij zwaar valt en tussen mij en het leven staat. Berusting hebben is een grote stap in het hebben van vertrouwen.

Zijn er mensen waarvan je je niet kunt voorstellen dat ze er een keer niet meer zullen zijn? Vrienden die je hard nodig hebt?

Ik ga na wat in mijn leven stilstaat of in beweging is.
Ik ben me bewust van wat ik mag ontvangen. Kopje koffie, brood, elektriciteit om radio of tv aan te zetten of het licht aan te doen, om te koken etc.
Ik laat ook het minder fraaie toe: het geluid op straat, eten dat ik niet graag mag.

Wat kan ik doen om mijn trots en eigengereidheid te laten gaan en het leven als een geschenk te zien?

Gebed

Wat een zegen om te leren onderscheiden
Tussen bezorgdheid en onbezorgd zijn,
tussen liefde en gewoonte, tussen vrije keus en routine.
Ik vraag om een zelfkritische blik
voor de sublieme vormen van geweld waaraan ik vasthoud
en manipuleer en waar ik mezelf en anderen voorhoud dat ik het doe uit liefde.
Ik wil mijn motieven en beweegredenen zuiver houden.
Ik wil dieper doordringen dan mijn eigen beeld
van een goede en vredelievende wereld.

impression image impression image

Route: Spangenberg-Ostheim

Bezienswaardig is de pilaar met de afbeelding van de lijdende man in de kerk van Morshausen. Op weg naar Adelhaussen kom je langs een waterbekken waar je je kunt opfrissen. In Malsfeld is een van de oudste vestingen gevestigd van  de koning der Franken, Dagobert I (rond 600). Hij won de slag met de hulp van de Saksen en uit dankbaarheid stichtte hij de kerk. Bekijk de gotische kerk in Dagobertshausen, rond 1400 gebouwd, en de kerk in Ostheim met restanten uit de 13e en 1e eeuw.