impression image impression image

Ze schreeuwde luid, toen ze haar geliefde man verloor: “Dood, dood is voor mij de wereld nu.”

Tussen Elisabeth en Lodewijk was een innige liefdesrelatie, maar hun huwelijk was van korte duur.
Tijdens de passiespelen op de burcht Wartburg, die in Eisenach opgevoerd werden, ontdekte Elisabeth dat Lodewijk op kruistocht zou gaan. Wanneer Lodewijk vertrekt om zich bij de kruistocht te voegen gaat Elisabeth een heel eind met hem mee te paard tot aan de grens. Onderweg naar het schip overlijdt hij aan een ziekte in Italië. Op 20- jarige leeftijd verloor ze haar man. Toen ze na enkele dagen het bericht ontving van zijn dood via haar schoonmoeder schreeuwde ze het uit en zei: “Hij dood, dan is voor mij de wereld dood, en alles wat me daarin lief is.” Het lichaam van Lodewijk kwam eind april of begin mei aan. Lodewijk werd bijgezet in het klooster van Reinhardsbrum, de traditionele begraafplaats van de landgraven in Thüringen. Haar jongste dochter werd geboren na de dood van Lodewijk. Elisabeth had naar een klooster kunnen vertrekken zoals haar schoonmoeder Sophie deed, maar Elisabeth maakte een andere keuze.

impression image impression image

Verwerking

Mijn hart is het meest onbegrijpelijke en midden van mijn zijn. Ik ben het zelf, het hart vertrouwen betekent in mijn eigen diepte springen, dit in het  vertrouwen opgevangen te worden.
Ik probeer een balans te vinden in mijn gevoelens en ervaringen. En niet mijn beslissingen te nemen alleen vanuit mijn onderbuikgevoel, maar ook niet alleen maar rationeel.
In de stilte laat ik ongecontroleerde gevoelens en gedachten toe. Ik verafschuw ze niet, maar ik omarm ze ook niet. De positieve gevoelens en gedachten adem ik uit en geef ze kracht. Ik ga de sterke gevoelens niet analyseren. De negatieve gevoelens sta ik toe, maar ik neem ze niet al te serieus, ik geef ze geen zeggingskracht.

Gebed

Wat een zegen om te kunnen lachen en huilen
Om ruimte te krijgen om mijn verdriet te uiten
en mijn enthousiasme uit te schreeuwen.
Ik zie hoe vaak Jij je vreugde  en verdriet laat zien
en deelneemt aan de nood en het geluk van mensen.
Schenk mij de ervaring dat ik onverhinderd mijn weg kan gaan
en dat ik de moed heb om de stem van mijn hart ruimte te geven.

impression image impression image

Route: Rohrda-Waldkappel

We komen langs Wichmannshausen waar we de schutsmantel zien van de heilige madonna die destijds de soldaten steun en troost gaf. Een meisje genaamd Adilhaida uit Hoheneiche genas van een ziekte op voorspraak van Elisabeth in het jaar 1233. Ze startte vanuit deze kerk haar bedevaart naar Marburg. Tip: bekijk de ramen in de kerk van Waldkappel. In Waldkappel zijn veel doden gevallen in de nadagen van WOII. Op de route door het bos tref je kunstwerken aan van Ars Natura.