impression image impression image

“Soms stopte ze tijdens het spelen en liep de kapel binnen om de Heer en vriend te bezoeken.”

Elisabeth was een levendig kind. Haar Hongaarse temperament kwam al snel tot volle bloei. Met haar vriendinnen speelde ze graag in de tuin van de burcht, ze dansten en speelden met ballen. Graag wilde ze winnen en toch stopte ze midden in het spel om naar de kapel te gaan om haar vriend en Heer te bezoeken. Ook kon ze zich ineens een beperking opleggen bij de reidans, wat niet echt bij het kind-zijn hoort. Ze zei dan: ’Een keer is voor mij genoeg.’

Ze hield van paardrijden. Al heel jong galoppeerde ze graag over de velden. Ze was van nature een blij kind. Ze had een onstuimig temperament, wat beslist niet is meegevallen in het wat gedwongen hofceremonieel.

impression image impression image

Verwerking

Ik stop midden op de dag, midden in de week, midden in het leven om me meer bewust te worden van mezelf en van waaruit ik leef.
Ik denk na over welke spelen ik in mijn leven speel en waar ze mee te maken hebben. Zijn het win-, liefdes- of machtsspelletjes?
Durf ik toe te staan dat ik mijn fantasie en creativiteit inzet in mijn leven en werk?
Ik neem elke dag tien minuten de tijd om stil te zijn.
Ik geef mijn zintuigen speelruimte: mijn ogen geef ik ruimte om te kijken, mijn oren om geluid op te vangen, mijn neus om te proeven en te ruiken, mijn handen laat ik spelen en teder zijn.

Gebed

Wat een zegen dat ik bij het ‘spelen’ in mijn leven,
het lichte en het zware,
het bevrijdende en beklemmende,
het transparante en het toegedekte,
de liefdes- en machtspelletjes kan herleiden tot van waaruit ik leef,
daar waar mijn fundament ligt en waar mijn hart leeft.
Wie ik ben en waar ik ook ben, naturel en puur zonder maskers.
In Jou mag ik mezelf zien.
Blijf me raken door Jouw bevrijdende ontmoeting,
Mijn vriend, mijn fundament, bron van mijn bestaan.

impression image impression image

Route: Altenbergersee - Wartburg

We lopen vanaf de Altenberger See, via Wilhelmstal en het Wartburgpfad naar de Wartburg. Een pittige tocht met veel klimmen en dalen, langs smalle bospaden, met de Wartburg in  het vooruitzicht. De burcht waar Elisabeth op 4 jarige leeftijd is gaan wonen.

De Wartburg is een kasteel dat rond 1070 gesticht zou zijn door de toenmalige graaf van Thüringen, Lodewijk van Schauenburg (1042 – 1123), ook wel Lodewijk de Springer genoemd. Zijn zoon 
Lodewijk I van Thüringen ontving in 1131 van keizer Lotharius III de titel van landgraaf.

In de 12e eeuw ontwikkelde het Thüringse hof zich tot een ontmoetingsplaats van kunstenaars.

Er vond daar de Sängerkrieg plaats, een zangtoernooi, in 1207. In de 19e eeuw baseerde Richard Wagner zijn opera Tannhäuser op dit verhaal. Vanaf 1211 woonde Elisabeth van Thüringen er met haar echtgenoot Lodewijk IV van Thüringen. Na de dood van Lodewijk in 1227 worden Elisabeth en haar kinderen uit het kasteel verdreven.

De Wartburg speelde ook een belangrijke rol bij de Reformatie. Op 26 mei 1521 werd Maarten Luther in de rijksban gedaan. Luthers beschermheer, keurvorst Frederik III van Saksen, had hem naar de Wartburg laten overbrengen. Luther heeft daar onder meer het Nieuwe Testament in het Duits vertaald.